TRÆNING

Systemet vi træner i Tao Centret hedder Tao Martial Arts, og består af 4 grene. Karate, Kick-boxing, Tai Chi Chuan og Ninja træning. Vi træner ikke for at bekæmpe hinanden, men for at blive bedre udgaver af os selv. Selvfølgelig handler det også om selvforsvar, men mere rettet mod den kamp der foregår inde i os selv, end den udenfor. Træningstider og priser kan ses

[/fusion_tab]

På dette hold er leg og motivation i højsædet, og børnene lærer at bevæge sig gennem motorik øvelser og selvfølgelig karate. Det skal være sjovt at træne, men samtidig er der struktur og disciplin. Vi afholder graduering flere gange om året, hvor børnene får nye bælter med forskellige farver, efterhånden som de bliver bedre. Vi anbefaler at børnene kommer til træning hver uge, da de ellers vil gå glip af meget træning. Men også får mere succes, og derfor gerne vil fortsætte træningen.

Træningsdage:
Tirsdag kl. 18.30 – 20.00  (Vi træner i Fuglebjerg hallen) (Både børn og voksne)

Onsdag kl. 18.00 – 19.30  (Vi træner i Fuglebjerg hallen) (Både børn og voksne)

Instruktør:  Bjørn 60 40 68 30

På disse hold er mere træning og mindre leg. Og vi træner med henblik på at blive bedre. Samtidig giver det dem et øget selvværd og mere selvtillid. Vi lægger stadig vægt på at det skal være sjovt at træne, men der er mere aktion og fart over feltet, og de kommer i rigtig god fysisk form. Vi snakker også om vigtigheden af at spise og drikke sundt, da det i høj grad påvirker vores fysiske formåen. Vi anbefaler at alle træner to gange om ugen, da de selvfølgelig får dobbelt så meget træning. Men også får mere succes, og derfor gerne vil fortsætte træningen.

Træningsdage:

Tirsdag kl. 18.30 – 20.00  (Vi træner i Fuglebjerg hallen) (Både børn og voksne)

Onsdag kl. 18.00 – 19.30  (Vi træner i Fuglebjerg hallen) (Både børn og voksne)

Instruktør:  Bjørn 60 40 68 30

 

 

 

Al træning foregår i en træningssal, hvor der er måtter på gulvet, som gør det behageligt at gå og ligge. Beklædning skal være løstsiddende, og man kan have bare tæer. Vi sælger dragter. Det er en god idé at medbringe en drikkedunk med vand til hver træning.

Priser:
Hør din instruktør

Prøvetime til Karate

[/fusion_tabs]

Lær mere om TMA Kampkunst

I Tao Centret træner vi kampkunstsystemet Tao Martial Arts (TMA).  Læs mere om vores baggrund nedenfor:

Tao Martial Arts
Tao Martial Arts er et alsidigt kampkunstsystem med vægt på kropsforståelse. TMA træning er effektivt selvforsvar, men samtidig giver det øget selvværd og selvtillid. Du flytter grænser mht. din egen fysiske og psykiske formåen, og du bliver mere afbalanceret og tålmodig. Træningen foregår i en afslappet og rolig atmosfære. Og vi lægger vægt på at det skal være sjovt at træne. Børn kan starte med at træne, allerede fra de er 6 år. På de hold bliver der lagt vægt på motorik, bevægelse og leg og så selvfølgelig karate. Samtidig bliver børnene introduceret til den diciplin, som er i en træningssal.

Fordele ved TMA-træning:
Bedre balance og koordinationsevne
Effektiv selvforsvar
Forbedring af styrke og konditionen
Større selvværd
Bedre koncentrationsevne

For at kunne mestre Tao Martial Arts, er korrekt kropsholdning af allerstørste vigtighed. Det er netop af denne grund at de første store mestre i kampkunst anbefalede at de kropslige forudsætninger var til stede, når man netop udførte sin kunstart .

De 9 vigtigste punkter for korrekt kropsholdning.

  • Kroppen kan aldrig blive kraftfuld hvis man lærer forfra, bagfra, venstre eller højre. Dette betyder at hovedet skal holdes højt og ryggen ret (ikke stiv). Når du bukker i en stilling, så buk i benene, lad vær med at bukke ryggen og flytte centeret væk.
  • Skuldrene må være afslappet og hænge nedad. Tillad dine skuldre at bevæge sig naturligt sammen. Det er igennem dine skuldre at kraften fra overkroppen bliver overført til dine hænder. Et generelt problem for begyndere, er en overdreven spænding i skulderne. Denne unaturlige spænding vil blokere for energi strømningen gennem meridianerne i armene. Denne regel advare imod dette problem.
  • Armene, venstre arm er fremstrakt foran brystet, højre arm er bukket omkring højre ribben. Omfavn rummet imellem armene. Armene skal være bukket men ikke for bøjelige, de skal være spændte men ikke udspændte. For bukket kan ikke nå langt; for spændte kan ikke være kraftfuldt. Dette refererer til den klassiske Metal hånd position, hvor energien flyder i kurver. Disse kurver må opretholdes langs kanterne. Lad vær med at miste ”jordforbindelsen” ved at lukke armhulerne. Men sørg for at der hele tiden er ”luft” under armene på størrelse med en golf bold.
  • Hænderne, højre hånd kører fra venstre armhule til navlen, venstre hånd holdes på højde med brystet. Venstre hånd er afslappet, og den højre er mere spændt. Begge hænder har håndfladerne nedad med ligelig styrke. Den højre hånd vil gå fra venstre armhule mod navlen hvor den vil blive når stillingen er formet færdig. Venstre hånd er Yang og den højre er Yin. Sindet må være opmærksom på begge hænder.
  • Fingrene, let skilte, krumme som flade kroge, ”Hu Kou” (Tigerens mund) afrundet, spændte men afslappet. Fokus styrkes mod fingrene men aldrig for kraftfuldt. Her betyder ”styrkes” intensiveres. Man skal ikke spænde musklerne i hånden, men simpelthen styrke dem moderat i psykisk betydning, og så tillade sit sind at være til stede ude omkring fingrene altid. Du er også advaret imod at gennemtvinge denne attitude. ”Tigerens mund” er området mellem spidsen af lillefingeren og spidsen af tommelfingeren.
  • Benene, venstre forrest, højre holdes tilbage. Ha´ strakte ben men ikke for strakte, samtidig skal de være bukket men ikke for bukket. Benene skal have form som en ”Kylling´s ben”. Med at højre ben ”holdes” tilbage, mener man at det rodfæster sig. Du skal skabe en tilstand af passiv flexibilitet, så du kan iværksætte en afslappet spænstighed når der er behov for dette. Den korrekte stilling minder faktisk om en kyllings stå-stilling.
  • Fødderne, alle tæerne på forreste fod peger fremad, aldrig til siderne. Bageste fod peger mellem 45o og 60o til siden, og foden følger låret/knæets retning. Adskillelsen af fødderne er op til den enkelte. Tæerne må være Faste. Stå så naturligt som muligt. Efterhånden som dine ben bliver stærkere, vil du justere din stilling sideløbende med. Lad ”nyre 1” punktet under foden være hult, og passivt grib jorden med hele foden.
  • Hofterne, er bukket lidt opad og fremad, så ”Ki´en” lettere kan overføres til lemmerne, ellers vil energien blive spredt. Lad vær´ at forcerer, bring bækkenet passivt frem og sørg for at den nederste del af lænden er på linie med de øvrige hvirvler.
  • Tungen, ”Ki´en” vil være svag hvis ikke tungen trykkes let mod ganen. Energien vil synke til Tan Tien hvis øjnene stirrer. Håret stritter, musklerne i ansigtet bliver som jern og de indre organer bliver hårde. Tungen skal trykke let på ganen lige bagved fortænderne for at forbinde kredsløbet for Du- og Renmeridianerne. Tungen fungerer som en slags kobling, og hvis denne forbindelse ikke opretholdes, kan din træning fører til en opsamling af ”ild” i hjernen. Det er også vigtigt at du ikke stirrer på et bestemt mål, men derimod slapper af i øjnene, og bruger et perifert syn. På den måde vil ”Ki´en” tilpasse sig til forholdene, og frit cirkulere selvom en chokerende oplevelse vil få håret til at stritte. Lad være med at vise din følelser mens du træner, fordi dette vil trække dit sind ud af dig, og på den måde fjerner vital energi som strømmer igennem dine organer. Hvis du beholder energien indvendig vil dine organer være beskyttet.
Tai Chi tegnet, på kinesisk Taiji tu, kaldes af mange i Vesten ofte for Yin Yang tegnet. Det er uden tvivl det mest kendte symbol fra kinesisk filosofi. Yin og yang er en integreret del af begrebet Tai Chi og er i Kina og resten af verden kendt som symbol for altings iboende dualitet. Udover at have en central betydning i Taoismen anvendes tegnet i smykker, illustrationer, kunst og design. Desuden indføjede Niels Bohr det i sit våbenskjold. Yin og yang har betydning for kost i makrobiotikken, i Feng Shui, i kampkunst (særligt i Tai Chi), og i høj grad i Traditionel Kinesisk Medicin

Betydning
Yin og Yang er uløseligt knyttet sammen med begrebet Tai Chi, cirklen, De otte trigrammer og De fem faser (ofte fejlagtigt kaldet De fem elementer). Disse begreber anvendes i både Taoismen og senere neo-kongfuzianismen. Begge traditioner har, som en del af deres grundlag, en beretning om hvordan alle verdens ting skabes. Grundlæggende beskriver de det samme: nemlig transformationen fra intetheden til alle verdens ting. Forklaringerne kan både forstås som en ydre forklaring på universets og den jordiske verdens sammenhæng, men samtidig kan de også anvendes til at forklare den indre opståen og transformation af menneskets livsenergi. Den berømte neo-kongfuzianist Zhou Dunyi (1017-1073) skrev i

Songdynastiet
Når yin og yang er forenet, udgør de taiji. Taijis oprindelse er wuji. Når de fem faser fødes, fuldender de hver deres særegne natur. Sandheden i wuji og essensen af yin og yang og de fem faser forenes på forunderlig vis, og løber sammen. Qians vej bliver til det mandlige. Kuns vej  bliver til det kvindelige. Disse to qi reagerer med hinanden, transformeres og skaber alle verdens ting. Alle verdens ting bliver ved at formere sig, og varierer sig uendeligt. Når dette overføres på menneskets forhold, kan man forklare det således, at mennesket opnår taijis skønhed og overlegne åndelighed: Når dets krop er født, udvikler ånden bevidsthed. De fem menneskelige kvaliteter aktiveres, og kan skelne godt og ondt. Af dette kommer alle ting.

Oprindelse
Diagrammet er af ukendt oprindelse, der findes ikke en oprindelig autentisk forklaring på det. Selvom taiji-tegnet er så kendt, er det vanskeligt at finde en historisk klar og logisk forklaring på hvad det præcis dækker. I de fleste forklaringer bliver taiji forvekslet med yin og yang, som faktisk kun er en del af forklaringen om taiji. Der er generel enighed om, at de to ”fisk” beskriver yin og yangs cyklus, og at taiji symboliserer yin og yangs vekslen, de uendelige forandringer og transformationer, det er dog ikke muligt at finde en oprindelig forklaring på, hvad de to ”øjne” står for. Men man mener at betydningen er, at den ene del indeholder kimen af den anden. En af de tidligste betydninger af yin og yang var henholdsvis skyggesiden (yin) og solsiden (yang) af et bjerg, hvor bjergkammen var taiji.

Ba Gua – De otte trigrammer
De otte trigrammer hedder på kinesisk Ba gua. Trigrammernes oprindelse er ukendt, men blev med sikkerhed anvendt før Kinas Han dynasti. De otte trigrammer, er otte figurer med tre linjer i hver, deraf navnet trigrammer. Hver linje kan opfattes som yin eller yang. Yang er en udelt linje, yin er en brudt linje. To trigrammer danner et såkaldt heksagram. Der er 64 mulige kombinationer af de otte trigrammer. Disse 64 heksagrammer udgør kernen i den ældste del af I Ching. Der er 4096 mulige kombinationer af de 64 heksagrammer. Kombinationerne af trigrammerne er således ikke uendelige, men udgør tilsammen en fuldendt helhed af kombinationer af yin og yang. De otte trigrammer anvendes i både I Ching spådomskunst, Taoisme, Feng Shui, kampsport (navnlig BaguaChuan, HsingI og Tai Chi), Traditionel kinesisk medicin såvel som i kinesisk inspirerede udsmykninger og kunst.

De otte trigrammers navne
☰ 乾 Qian – Himlen
☱ 兌 Dui – Søen
☲ 離 Li – Ild
☳ 震 Zhen – Torden
☴ 巽 Xun – Vind
☵ 坎 Kan – Vand
☶ 艮 Gen – Bjerget
☷ 坤 Kun – Jorden

De fem faser
De fem faser wu xing i kinesisk filosofi er træ, ild, jord, metal og vand. De fem faser er begreb der stammer fra Kinas oldtid; Det bliver ofte fejlagtigt kaldt De fem elementer på dansk, den korrekte oversættelse er de fem faser. Wu betyder fem, xing betyder utvetydigt fase og beskriver ikke noget statisk, men en udvikling gennem faser.

Princip
De fem faser er de to mest grundlæggende kræfter yin og yang, der opstår ud af den ene universelle kraft taiji. Når yin og yang har udviklet sig helt, repræsenteres de af henholdsvis ild og vand. Men når de kun har udviklet sig halvvejs, repræsenteres de af træ og metal. Den femte fase repræsenteres af jorden, der samler og understøtter de øvrige fire.

Taoisme
Taoisme (på kinesisk Daoisme). Det er en kinesisk religionslignende filosofi der opstod efter Handynastiet på grundlag af tekster skrevet helt tilbage i det 4. århundrede f.Kr. blandt andre på baggrund af de meget tidlige tekster Tao Te Ching, I Ching, Guanzi og Zhuangzi. Disse tidlige tekster om Tao blev senere i historien grundlag for en særlig skole kaldet Daojia (Taoismen). Kungfuzianismen er en filosofi og kan ikke betegnes som en religion, og Buddhismen er indisk, så Taoismen kan siges at være den eneste oprindelige religion i Kina. (Nogle diskuterer dog stadig om Taoismen har et egentligt gudsbegreb).

Centralt i taoismen står begrebet tao (eller dao – begge er transskriptioner af det kinesiske tegn 道, der kan oversættes med “vejen”). Tao betegner den evige kraft, der løber gennem alt i universet og i særlig grad den naturlige, kosmiske orden – den tilstand, hvor de to dualistiske kvaliteter yin og yang er i dynamisk harmonisk bevægelse.

Taoismen lærer, at man bør leve et liv i overensstemmelse med tao, den naturlige dynamik i verden; at man bør udnytte denne dynamik i stedet for at stille sig i vejen for den. Dette konkretiseres i princippet om wu wei, opnåelse gennem ikke-handling. Universet udfolder sig harmonisk ifølge sine egne love og udøvelsen af menneskelig vilje i mod denne udfoldelse forstyrrer denne naturlige harmoni. I stedet bør man lære at fornemme den tao, der flyder gennem alle ting, og handle i overensstemmelse med den.

Udover de mere filosofiske aspekter skitserede ovenfor har Taoismen også i høj grad en praktisk side som kinesisk folkereligion, hvor den indeholder elementer af taoistisk alkymi, forfædrekult, magi, ritualer og lignende. Centralt står her tilbedelse af Lao tse (den legendariske forfatter af Tao te Ching) og de såkaldte Otte Udødelige, samt forsøget på selv gennem Taoistisk praksis at opnå udødelighed.